Moje potkrovlje!

11.02.2017 | Bez odgovora

Potkrovlje je često izolovano mesto na vrhu zgrade ili kuće, koje pruža mir i podstiče koncentraciju. Tada vaš puni radni potencijal može da dođe do izražaja. Sama pozicija potkrovlja na vrhu, ima i svoju motivacionu stranu. Takođe, podstiče kreativnost i budi inspiraciju, jer svako potkrovlje je posebno i svoje, pravo umetničko delo. Sa dovoljno svetlosti i svežeg vazduha, potkrovlje je mesto koje možete urediti tako da ima vaš lični pečat, ali može vas i pokrenuti da sa tog mesta ostavite kreativni pečat na svoju okolinu stvarajući u njemu remek-dela i važne poduhvate.

Ukoliko na raspolaganju imate neiskorišćeno potkrovlje ili ste u prilici da ga kupite, njegovo preuređenje može biti jednostavnije nego što mislite.
Sledećih nekoliko koraka opisuju o čemu sve treba misliti kako biste neiskorišćeni tavanski prostor pretvorili u prostor za život ispunjen prirodnim dnevnim svetlom.

Pre nego što krenete u preuređenje, važno je proceniti da li je prostor u potkrovlju prikladan za stanovanje? Pruža li postojeća krovna konstrukcija dovoljno prostora? Je li potkrovlje dovoljno visoko?

Pre početka preuređenja potrebno je isplanirati izgled potkrovlja i raspored prostorija. U ovoj fazi kontaktirajte arhitektu čije vam znanje može pomoći da odgovorite na sledeća pitanja: Koliko prostorija želite i možete imati u potkrovlju? Kakva je mogućnost sprovođenja svih potrebnih instalacija? Izvor dnevne svetlosti – koliko prozora i njihov raspored?

Proverite rogove i grede – da li ih treba zameniti novim? Razmislite o dimenzijama prozora koje želite da ugradite – da li je razmak između rogova dovoljan ili je neophodno premošćavanje. U ovoj fazi savetujemo vam konsultacije sa statičarem.

Prilikom preuređenja potkrovlja nije uvek potrebno menjati i krovni prekrivač, ali ukoliko je dotrajao, sada je idealna prilika i za ovu vrstu radova.

Da biste obezbedili dovoljno svetlosti i svežeg vazduha, zaštitili se od toplote u letnjim mesecima i samostalno regulisali količinu dnevne svetlosti koju želite, neophodno vam je kompletno rešenje za krovne prozore.

Noseći zidovi u donjim etažama najčešće neće određivati položaj pregradnih zidova u potkrovlju, jer oni mogu biti lagane suvomontažne pregradne konstrukcije slobodno postavljene u prostoru.

Tokom postavljanja pregradnih zidova potrebno je sprovesti i instalacije – vodovod, električne instalacije, grejanje i sl.

Unutrašnja klima potkrovlja zavisiće najviše od kvalitetne termoizolacije – novac uložen u izolaciju vratiće se višestruko kroz uštedu energije.

 

 

Podelite ovaj članak na društvenim mrežama!

Podelite na Fejsbuku!

Zakaži gledanje

Putem telefona: +381 (0)118723 407

Ili emaila: agencija.kvadrat@yahoo.com

Ili nam pošaljite poruku:    zatvori